FedEx memfailkan saman terhadap kerajaan AS kerana sekatan penghantaran produk Huawei

FedEx bukanlah nama yang asing lagi dalam perkhidmatan penghantaran barangan di seluruh dunia. FedEx juga adalah syarikat yang berasal daripada Amerika Syarikat (AS). Baru-baru ini terdapat laporan bahawa FedEx menyekat penghantaran telefon Huawei P30 Pro milik pengguna di UK. Ia sepatutnya dihantar dari UK ke AS, namun ia disekat oleh FedEx UK.

Menerusi laporan terbaru, FedEx dilaporkan telah memfailkan saman terhadap kerajaan AS. FedEx mendakwa mereka tidak bertanggungjawab sekiranya mereka secara tidak sengaja menghantar produk yang melanggar larangan pentadbiran Donald Trump terhadap eksport mereka untuk memilih syarikat Cina.

Langkah saman ini berlaku selepas isu yang berlaku baru-baru ini terhadap pelanggan mereka yang ingin menghantar peranti Huawei dari UK ke AS dan gagal, lalu dipulangkan kembali peranti tersebut. FedEx juga memanggilnya sebagai “kesilapan operasi”.

Dalam pemfailan itu, FedEx turut mengatakan bahawa peraturan sekatan eksport “pada asasnya mewakili FedEx untuk menyusun kandungan jutaan bungkusan yang dihantar setiap hari walaupun berbuat demikian adalah tugas yang hampir mustahil, secara logistik, ekonomi, dan dalam banyak kes, secara sah.”

Jurucakap Jabatan Perdagangan AS juga memberi maklum balas bahawa “Kami belum mengkaji semula aduan itu, tetapi tetap berharap untuk mempertahankan peranan Perdagangan dalam melindungi keselamatan negara AS.”

FedEx telah berkata bahawa mereka akan menghantar semua produk Huawei kepada alamat selain daripada Huawei dan sekutu pada senarai hitam AS. United Parcel Service (UPS) juga mengatakan bahawa ia tidak akan menghantar ke alamat Huawei pada senarai hitam tetapi mengesahkan bahawa tidak ada “larangan umum” terhadap produk Huawei.

Walau bagaimanapun, jurucakap Huawei telah mengatakan bahawa mereka kini telah menghentikan perkhidmatan FedEx atau UPS. Baru-baru ini juga, Huawei telah mengatakan melalui Twitter bahawa FedEx tiada hak untuk menghalang penghantaran dan mengatakan FedEx mempunyai “vendetta.” Kementerian luar negeri China juga meminta penjelasan penuh mengenai perkara ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Bitnami