Hantar karya NFT anda ke NFTapir

Jika anda seorang artis Malaysia yang menggunakan medium tradisional atau teknologi (cat air, minyak, kolaj,  lakaran, digital, media baru dan sebagainya) maka berita ini adalah sesuatu yang sedang anda nanti-nantikan  untuk mendigitalkan karya anda kepada NFT (non-fungible token) dengan mudah. 

NFTapir (nftapir.com), pasaran NFT dalam talian baru yang dibangunkan di Malaysia menghimpunkan karya  seni berkualiti, bercadang untuk menarik penyertaan 100 artis tempatan dalam tempoh beberapa minggu  akan datang. Inisiatif ini bakal dilaksanakan dengan menggunakan pendekatan yang ringkas bagi memastikan  proses penyertaan yang cepat dan mudah supaya artis boleh mendigitalkan karya mereka tanpa perlu  berdepan dengan sebarang kerumitan yang dihadapi dengan mana-mana transaksi kripto biasa. Ianya akan  menarik lagi minat artis kontemporari yang sebelum ini teragak-agak untuk memasuki alam digital kerana  menganggap ruangan NFT terlalu kompleks. 

Selain daripada itu, ia membolehkan karya seni fizikal dimasukkan ke dalam ruangan NFT, menjadikannya  sebagai pasaran NFT terpilih pertama di Malaysia dengan sokongan karya seni fizikal menggunakan kerangka  ‘PHYGITAL’. Ianya tidak kira apa jenis medium yang artis itu gunakan, hampir semua karya seni boleh  didigitalkan dan disenaraikan sebagai NFT. Terdapat beberapa karya PHYGITAL telah pun dicetak ke dalam  galeri nftapir.com oleh artis terawal mengambil bahagian yang berpangkalan di Pulau Pinang, Ipoh, Melaka  dan Johor Bahru.  

Laman sesawang ini menjadi pelengkap kepada keseluruhan ekosistem seni dan budaya dengan menyatukan  artis-artis tempatan dengan para pengumpul/pembeli global melalui satu platform, menggunakan  pendekatan mengutamakan digital yang dibina dengan daya ketahanan, bagi menyediakan sebuah gerbang  untuk komuniti seni tempatan memasarkan karya mereka di luar Malaysia. 

“Dunia seni sedang melalui zaman pembaharuan di mana artis yang bersedia untuk menerima digitalisasi dan  mempamerkan karya seni mereka di dalam talian memperolehi pendapatan lebih tinggi berbanding apa yang  pernah mereka perolehi,” kata Pengasas Bersama nftapir.com, Zang Tan.  

“Kami gembira kerana dapat memperkasakan artis tempatan dalam perjalanan mereka ke dalam metaverse dan matlamat kami ialah untuk memudahkan perjalanan NFT bagi membolehkan artis dan para pengumpul  berdagang karya seni dengan pengetahuan yang minimum mengenai teknologi blockchain. Inisiatif ini  seterusnya akan membuka peluang baru untuk artis terus mempamerkan karya seni mereka secara digital  tanpa mengira sekatan pergerakan yang menghalang artis dan para pengumpul daripada berdagang secara  fizikal di galeri-galeri di sepanjang tempoh pandemik ini,” tambah Zang Tan lagi. 

Platform NFTapir juga dianggap sebagai unik atas sebab-sebab yang lain: 

1. Membolehkan hanya artis terpilih sahaja mencetak karya mereka dan menikmati pengalaman tanpa  gas-fee sebenar berbanding lazy minting 

2. Artis tidak perlu membayar untuk mempamerkan karya mereka kerana mereka menikmati akses  tanpa gas-fee. Caj tersebut ditaja oleh NFTapir 

3. Artis mempunyai lebih kawalan dan kuasa ke atas NFT mereka sendiri yang memastikan setiap karya  didaftarkan dengan betul bagi melindungi nilai dan rekod pemilikan karya tersebut 4. Gas-fee yang sangat rendah untuk para pengumpul kerana platform ini dikuasakan oleh Polygon 5. Transaksi token stablecoin bagi memelihara nilai seni dengan lebih baik ekoran ketidaktentuan  pasaran yang tinggi.

“Matlamat kami ialah untuk mencetuskan gerakan yang bermanfaat untuk komuniti seni Malaysia dengan  meningkatkan kehadiran digitalnya. Kami yakin bahawa penawaran koleksi yang meluas secara digital akan  menarik minat serta perhatian pengumpul tempatan dan antarabangsa yang menghargai keunikan budaya  dan warisan Malaysia,” jelas Zang Tan. “Platform kami adalah untuk semua dan kami turut mengalu-alukan  Artis Digital berpengalaman untuk menjadi sebahagian daripada gerakan kami.”  

Platform nftapir.com dibangunkan di atas Polygon Blockchain berdasarkan kepada maklum balas yang  diterima daripada komuniti artis Malaysia, yang mahukan sebuah pasaran yang dapat mengurangkan  ketidaktentuan dan pada masa sama menyediakan pengalaman hampir sifar gas-fee bagi kedua-dua pihak  artis dan para pengumpul.  

Menerusi NFTapir, artis boleh mencetak salinan digital karya seni digital mereka ke dalam laman sesawang  itu, dan para pembeli boleh membeli NFTnya. Ia turut meraikan wawasan PHYGITAL, yang membolehkan  artis kontemporari terutamanya, menikmati faedah dan kegunaan NFT, dengan memanfaatkan akses  pasaran yang meluas serta memelihara nilai dan rekod pemilikan dengan lebih baik. Artis yang mencetak  karya seni NFT menggunakan PHYGITAL boleh memenuhi penghantaran karya seni fizikal yang disertakan  mengikut permintaan pengumpul.  

“Kami menyasar untuk mengupayakan fungsi dagangan platform dagangan tersebut pada April 2022 sebaik  sahaja kami mencapai matlamat menarik penyertaan 100 artis,” ujar Zang Tan. Sementara itu, pihak yang  berminat boleh mengunjungi nftapir.com dan melihat koleksinya, yang ketika ini diletakkan dalam mod  pameran.  

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Bitnami